Szigorú óvintézkedések Szlovákiában

Infostart
2006. április 19. 13:14
A szlovák főváros környékét is érinti a szomszédos Ausztriában észlelt legutóbbi madárinfluenza-eset. A szlovák agártárca máris szigorú óvintézkedéseket rendelt el.

A megelőző intézkedéseket azt követően jelentette be Simon Zsolt szlovák földművelésügyi miniszter, hogy a szlovák-osztrák határhoz közel eső Hainburg mellett a madárinfluenza emberre is veszélyes törzsét mutatták ki egy elpusztult hattyúban - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Emiatt a szlovák agrártárca elrendelte, hogy a megfigyelési zónába eső, határ menti Dévényben és Dévényújfaluban a szárnyasokat elzárva kell tartani a külvilágtól, tilos a szárnyasok és madarak vadászata vagy szállítása is.

Az állattartóknak azonnal jelenteniük kell az illetékes szakhatóságnak, ha az állomány viselkedésében gyanús változásokat észlelnek. A miniszter szerint a szlovák fővároshoz tartozó városrészekben a pánik indokolatlan, hisz közvetlen veszély nem fenyeget.

Szlovákiában az év elejétől eddig csaknem 1800 állatból vettek mintát. A madárkórt csupán két esetben mutatták ki. Azóta minden eddigi vizsgálat eredménye negatív volt, tehát Szlovákia területe jelenleg kórmentesnek számit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást