Iszlám terrorizmus márpedig nincs?

Infostart
2006. április 18. 22:35
Iszlám terrorizmus, dzsihád, fundamentalista - néhány olyan kifejezés, amely egy készülő európai uniós kódex szerint kerülendő. Az EU ezzel késztetné finomabb fogalmazásra a tagállamokat és a sajtót.

Már dolgoznak Brüsszelben azon a lexikonon, amely azokat a kifejezéseket tartalmazza, amelyeket az uniós tagállamok hivatalos nyilatkozataiban kerülni kellene - értesült a Bruxinfo.

Gyévai Zoltán brüsszeli újságíró az InfoRádiónak elmondta: a Mohamed-karikatúrák miatt februárban kipattant botrány után az EU több, elsősorban az iszlámmal kapcsolatos kifejezést száműzne az európai tagállamok hivatalos szóhasználatából.

Ez a kézikönyv elsősorban arra összpontosít, hogy több, az utóbbi években a mindennapi szóhasználat részévé vált kifejezéset, mint például iszlám terrorizmus, dzsihád, fundamentalizmus, megpróbálja kiiktatni a használatból - tette hozzá Gyévai Zoltán.

Csak ajánlott

Az ügy előzménye, hogy Franco Frattini, az Európai Bizottság bel- és igazságügyi biztosa közvetlenül a Mohamed-karikatúrák megjelenése után viselkedéskódexet akart létrehozni a sajtó számára, ezt azonban az európai média a sajtószabadság csorbulására hivatkozva visszautasította.

Brüsszeli források szerint a készülő lexikon ennek egy finomított változata lesz, amely ajánlás jellege miatt nagyobb népszerűségnek örvendhet.

A lexikon nem titkolt célja, hogy javítsa a párbeszédet a muzulmán országokkal. A kézikönyvről feltehetőleg a júniusi állam- és kormányfői csúcson döntenek az uniós tagállamok.