Korrupciós botrány: állami cégeket vittek csődbe Szerbiában

Infostart
2006. április 17. 11:02
Korrupciós botrány robbant ki Szerbiában: az ügyben eddig 9 embert, köztük bírókat, ügyvédeket, bankárokat és vállalatvezetőket tartóztattak le bűnszövetkezet létrehozásának gyanújával. A rendőrség tájékoztatása szerint a letartóztatottak állami cégeket vittek csődbe, hogy aztán kedvezményes bankhitelekkel, olcsón, pályáztatás nélkül megszerezzék azokat. A szerb lapok szerint több millió eurós kár érte az országot.

Több millió eurós, azaz több száz millió forintos korrupciós botrányra derült fény Szerbiában. A szerb rendőrség szervezett bűnözés elleni alosztálya eddig kilenc embert tartóztatott le, 30 napos vizsgálati fogságot rendelve el. A gyanúsítottak közt van a szerb cégbíróság elnöke, a szervezett bűnözéssel foglalkozó bíróság egyik vizsgálóbírája, ügyvédek, vállalatvezetők és bankárok.

A vád szerint bűnszervezetet hoztak létre, hogy állami cégeket szerezzenek meg. Belgrádi sajtóbeszámolók szerint a módszer az volt, hogy a nagyvállalatokat csődbe kényszerítettek, majd a kiválasztott körhöz tartozók kedvezményes bankhitel segítségével olcsón megszerezték a cégeket, méghozzá versenypályáztatás nélkül.

Beko: a cégvezető megakadályozta a konszolidációt

Szerb lapinformációk szerint a bűnszövetkezet áldozatává vált például a Beko ruhaipari vállalat is. A cég egyik volt gazdasági munkatársa arról beszélt a Blic című belgrádi lapnak, hogy a Beko, noha nehéz anyagi helyzetben volt, egyre jobban teljesített: sikerült a zárolt bankszámlák egy részét fölszabadítani, és tárgyalásokat folytattak az egyik hitelezővel a helyzet további rendezésére.

Mindezt azonban leállították- mesélte Slobodan Maskovic a lapnak. A cég volt munkatársa szerint ha a Beko eladhatta volna néhány értékes ingatlanát, akkor talpra tudott volna állni. Ám a cégbíróság vezetője ezt nem akarta, így az általa kinevezett vállalatvezető megakadályozta a tranzakciókat, a Beko élére pedig csődbiztost neveztek ki.

Sajtóhírek szerint a politika is érintett lehet

A Danas című lap megjegyzi: a csődbe vitt vállalatok közt van több nagy múltú cég is, amelyek nyugat-európai megrendelőknek dolgoztak. Az újság szerint nem csak az elbocsátott dolgozók, hanem az állam is vesztese a korrupciós ügynek, és egyedül a cégbíróság vezetője és baráti köre voltak haszonélvezői az ügyleteknek.

A rendőrség egyébként a hétvégén átkutatta a gyanúsítottak lakását és munkahelyét is, egyúttal visszavonták a letartóztatottak mentelmi jogát. Több lap azt is megjegyzi, hogy a több millió eurós ügyleteket csakis jó politikai kapcsolatokkal lehetett véghez vinni. Elemzők szerint a kipattant korrupciós ügynek még csak az elején tartanak Belgrádban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást