Lemondatnák az amerikai védelmi minisztert

Infostart
2006. április 14. 13:44
Az Egyesült Államokban újabb nyugalmazott tábornokok követelik a védelmi miniszter távozását. Véleményük szerint Donald Rumsfeld semmibe veszi azokat a katonákat, akik valójában vezetik a csapatokat. A Teleki Intézet Amerika-szakértője úgy véli: nem valószínű, hogy Bush elnök leváltaná Rumsfeldet, mert azzal beismerné az iraki katonai akció kudarcát.

Az Egyesült Államoknak új védelmi miniszterre van szüksége - jelentette ki Charles Swannack nyugalmazott tábornok a CNN hírtelevízióban. A katona azt mondta: Donald Rumsfeld sokat vállalt magára, és figyelembe sem veszi azoknak a véleményét, akik valójában vezetik a csapatokat. Nem csak Swannack véli így, hanem egyre több nyugalmazott katona bírálja a védelmi minisztert, akit az Irakban kialakult helyzet fő felelősének tartanak.

Magyarics Tamás Amerika-szakértő az InfoRádiónak úgy vélekedett, hogy a bírálatok ellenére Rumsfeld pozíciója erős. A szakértő emlékeztetett arra, hogy Rumsfeld volt azok egyike, aki szerint az iraki katonai akció után gyorsan konszolidálható lesz a helyzet.

Magyarics Tamás egyúttal kiemelte: nem csak az iraki helyzet miatt bírálják a katonák a védelmi minisztert. A szakértő szólt arról is, hogy két év múlva ismét elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, azon viszont már nem indulhat George W. Bush.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást