Az amerikai külügyminiszter katonai beavatkozást javasol Iránnal szemben

Infostart
2006. április 14. 13:40
Az amerikai külügyminiszter arra akarja rávenni az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy végső esetben akár erőt is alkalmazzon Iránnal szemben.

A perzsa állam azzal késztette Condoleezza Rice-t álláspontja megfogalmazására, hogy nem hajlandó lemondani atomprogramjáról, és nem akarja felfüggeszteni az urándúsítást. Elemzők szerint ugyanakkor kevés esély van arra, hogy a BT elfogadja az amerikai javaslatot

Condoleezza Rice az ENSZ-ben arról beszélt, hogy a világszervezet alapokmányának 7-es pontja lehetővé teszi, hogy a gazdasági és diplomáciai szankciók után végső esetben katonai erőt is lehet egy ország ellen alkalmazni, ha az veszélyezteti a nemzetközi biztonságot vagy a békét.

Washingtonnak az iráni atomprogram ellen van kifogása. A perzsa állam hangsúlyozza: békés célokra kívánja fölhasználni a nukleáris technológiát. Ám az Egyesült Államok és a Nyugat attól fél: Teherán titokban atomfegyvert akar készíteni.

Magyarics Tamács Amerika-szakértő úgy véli: Washingtonnak szüksége lenne egy esetleges katonai akciónál a világszervezet támogatására. A Teleki Intézet munkatársa emlékeztetett arra, hogy Irak esetében nem így tett, emiatt pedig sok országgal hűvösebb lett a viszonya.

Hozzá tette: Kína és Oroszország, a BT állandó tagjai, nem is mennének bele egy ilyen határozatba. Magyarics Tamás azt mondta: az Egyesült Államoknak már vannak operatív tervei egy Iráni akcióról.

A szakértő elmondta: ha Teherán ki is fejleszt egy nukleáris fegyvert, hordozórakétái egyelőre csak Európát, és egyben Izraelt érik el. Magyarics Tamás úgy vélte: egy esetleges katonai akció esetén tovább emelkedne az olaj ára.

A szakértő emlékeztetett arra: az Egyesült Államok nem vásárol iráni olajat, viszont Kína és Oroszország, valamint Európa igen, így várható, hogy ezek az államok elleneznék a katonai csapást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást