Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Repülőn taxizik a miniszterelnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Taxiként használják a kormánynak biztosított repülőgépet Tony Blair és miniszterei - legalábbis ezzel vádolták meg a brit miniszterelnököt. Tény, hogy a kormányfő 2002 óta 1,2 millió fontos, azaz több mint 460 millió forintos számlát halmozott fel magánútjai során.

Noha a brit kormány zöldpolitikáját hangoztatja, egy, az információszabadságért küzdő szervezet arra mutatott rá, hogy a kormány tagjai a legrövidebb európai útjukra is repülővel mennek, és még haza is azzal ugranak el.

A miniszterelnök repülőútjai 2002 óta csaknem 1,2 millió fontba, azaz több mint 460 millió forintba kerültek. Tony Blair gyakran külföldi nyaralásaira is a királyi családnak és a kormánynak biztosított géppel ment.

A külügyminiszter például havonta, brüsszeli útjához vette igényben a repülőt, de előfordult, hogy az ország északi részén élő miniszterei is a privátgéppel ugrottak haza.

A Downing Streeten természetesen meg tudták magyarázni a dolgot, annak ellenére, hogy a globális felmelegedésért leginkább a széndioxid kibocsátást tartják a felelősnek. Mint mondták: biztonsági okai vannak annak, hogy a miniszterelnök a magánrepülővel közlekedik.

Azzal mindenki egyetért, hogy a kormánynak szüksége van a gépre a hivatalos ügyek intézéséhez, sokak szerint azonban ez visszaélésekre ad lehetőséget. Ezért pontosabb szabályozást sürgetnek.