Betiltották az orvossztrájkot

Infostart
2006. április 13. 16:27
Megtiltotta a szlovákiai orvosok munkabeszüntetését a bíróság. A hírt az egészségügyi miniszter jelentette be egy kassai sajtótájékoztatón.

A sztrájk hetedik napján született bírósági határozat idején országosan már csaknem 20 nagy kórház csatlakozott a béremelést követelő megmozduláshoz - jelentette az InfoRádió szlovákiai tudósító.

Az egészségügyiek attól is tartanak, hogy a harmadik éve folyó, nagy megszorításokkal járó egészségügyi reform során egyre több kórház kényszerül átalakulni profitorientált részvénytársasággá, amivel a sztrájkolók szerint a kórházprivatizációt készítik elő.

A sztrájkoló orvosok és ápolók bejárnak a munkahelyükre, de csak az életmentő és sürgősségi beavatkozásokat végzik el, betegségmegelőző vizsgálatokat nem végeznek, és a várólistás betegeket sem műtik meg.

Szakértők szerint a bírósági betiltás várható volt, mert néhány éve pontosan ugyanez történt az országos vasutassztrájk esetében is.

A szlovák alkotmány kimondja ugyan a sztrájkjog intézményét, a sztrájktörvényt azonban máig sem alkotta meg a törvényhozás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást