Berlusconi nagykoalíciót szeretne

InfoRádió / MTI
2006. április 11. 20:14
Olaszországban nagykoalíció alakításának lehetőségét ajánlotta megfontolásra a baloldali ellenfeleinek Silvio Berlusconi olasz kormányfő. A balközép koalíció visszautasította az ajánlatot.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: Olaszország példát vehetne más európai országokról, ahol összhangban kormányoznak a jobb és baloldali pártok.

Korábban bejelentette választási győzelmét a képviselőházi választásokon Romano Prodi, a baloldali ellenzéki pártszövetség elnöke.

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali kormánykoalíció ugyanakkor a tengerentúli szavazatok körüli szabálytalanságok miatt nem ismerte el vereségét, ezért a voksok újraszámlálását kérte.

Az olasz belügyminisztérium által közzétett hivatalos végeredmény szerint a Romano Prodi vezette balközép unió az olasz parlament mindkét házában többséget szerzett: az alsóházban 348, a szenátusban 158 mandátummal bír.

A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadságjogok Háza 281 helyhez jutott a képviselőházban, és 156-hoz a felsőházban. Mindkét kamarába bejutott 1-1 független jelölt is.