A baloldal győzött Olaszországban

InfoRádió / MTI
2006. április 11. 06:06
Olaszországban bejelentette választási győzelmét a képviselőházi választásokon Romano Prodi, a baloldali ellenzéki pártszövetség elnöke. A Silvio Berlusconi vezette jobboldali kormánykoalíció a szavazatszámlálás ellenőrzését követelte.

Az olasz belügyminisztérium által kedd hajnalban közzétett hivatalos végeredmény szerint a képviselőházi választáson a baloldai Unió pártszövetség a szavazatok 49,805 százalékát szerezte meg, míg a Silvio Berlusconi kormányfő vezette jobboldali Szabadságjogok Háza tömörülés a voksok 49,739 százalékát kapta.

A szenátusi választásokon a Silvio Berlusconi vezette jobboldali kormánykoalíció vezet: a voksok csaknem száz százalékos feldolgozottságánálál a jobboldali koalíció 155, a baloldali ellenzéki pártszövetség 154 mandátumot tudhat magáénak.

A külföldön élő olasz állampolgárok szavazatai ez utóbbin még változtathatnak: a voksok hat további mandátum sorsáról döntenek a szenátusban.

Olaszországban a képviselőházi választásokon 18 éves koruktól, a szenátusi választásokon viszont 25 éves életkor felett vehetnek részt az állampolgárok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást