Földet ért az első brazil űrhajós

InfoRádió / MTI
2006. április 9. 08:37
Földet ért vasárnap hajnalban a Nemzetközi Űrállomás tizenkettedik legénységét szállító Szojuz űrhajó. A leszállóegység az első brazil asztronautával együtt Kazahsztánban, a leszállásra kijelölt területen landolt.

Az orosz Valerij Tokarjev és az amerikai Bill McArthur 190 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson; a brazil Marcos Pontes április elsején érkezett az űrbázisra.

Az őket váltó Jeff Williams amerikai és Pavel Vinogradov orosz asztronauta várhatóan októberig marad a Föld körül 350-400 kilométeres magasságban keringő űrállomáson.

A Nemzetközi Űrállomáson huzamosabb ideig tartózkodó legénységek cseréit jelenleg az orosz Szojuz űrhajókkal végzik az amerikai űrrepülőgépek helyett, mert a Columbia 2003 februárjában bekövetkezett katasztrófája után megtiltották az űrsiklók repülését.

Tavaly nyáron a felújított űrrepülőgép-program keretében a Discovery kikötött az űrállomáson, de ezt az utat az új biztonsági intézkedések tesztelése céljából hajtották végre. A Discovery rendben visszatért a Földre.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA nemrég döntötte el, hogy az évtized végéig még 16-18 űrsiklót indít a Nemzetközi Űrállomásra, hogy befejezhessék annak építését.