Félmillió forint, ha elmegy az országból

InfoRádió / MTI
2006. április 7. 14:22
Fejenként kétezer eurót ad a francia kormány minden önként távozó, az országban illegálisan tartózkodó külföldinek. A Le Figaro című napilap szerint Nicoals Sarkozy belügyminiszter erről március 30-án tájékoztatta a prefektusokat.

Fejenként kétezer eurós (mintegy 540 ezer forintos) csekket ad a francia állam minden olyan, az országban illegálisan tartózkodó külföldinek, aki ezért cserébe elhagyja az országot - írja a Le Figaro francia napilap.

A konzervatív újság szerint az intézkedés elsősorban a Franciaországban illegálisan tartózkodó, iskolába járó gyermekekkel rendelkező és ezért távozásra nehezen rábírható családok hazatérését mozdítaná elő.

A dokumentumot a belügyminiszter mellett a szociális miniszter is ellátta kézjegyével. Franciaország 21 megyéjében tavaly szeptember óta 150 euróval segítik az önként távozókat, de a kísérlet eddig kevés eredménnyel járt: 577 jelentkezőből végül csak 78 távozása valósult meg, és 117 van folyamatban.

A felnőttenként kétezer, gyermekek esetében pedig ötszáz euróra emelt támogatás azonban egy négytagú afrikai családnak jelentős összeget jelenthet az élet újrakezdéséhez az óhazában - véli egy a lapnak nyilatkozó köztisztviselő.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter tavaly 22 500 illegálisan az országban tartózkodó külföldi kitoloncolását rendelte el.