eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Összecsap a lovag és a tanár úr

Olaszországban - Magyarországhoz hasonlóan - a hétvégén lesznek a parlamenti választások. Ott is két politikus körül forog a kampány, Silvio Berlusconi és Romano Prodi körül. Csakhogy ott a jobboldali, sikeres vállalkozó jelölt indul kormányzati pozícióból, és a baloldal ígér járulékcsökkentést. A közvélemény-kutatók szocialista előnyt mérnek, de még ott sem dőlt el semmi.

Az olasz kampány, éppúgy, mint a magyarországi, szintén a két esélyes jelölt körül forog. Az sajtó Berlusconit lovagnak, Prodit pedig tanár úrnak nevezi.

AZ ELTE olasz tanszékének docense az InfoRádióban azt mondta: igaz, hogy a kutatások szerint 5 százalékponttal vezet a Prodit jelölő baloldal, az olasz gazdaság teljesítménye azonban nem indokol kormányváltást.

Szabó Győző szerint ezért egyáltalán nem biztos, hogy beigazolódnak az előrejelzések.

Berlusconinak ráadásul sikerült négy éven át egyben tartania kormányát, amely már régóta nem fordult elő Olaszországban. Korábban volt olyan időszak is, hogy néhány havonta váltották egymást a kabinetek.

Néha azonban megingott az ő széke is. A sikeres vállalkozó többször állt a bíróság előtt gazdasági ügyei miatt. Népszerűsége mégsem tört meg, ő ugyanis a saját vállalkozásaihoz hasonlóan az országát is sikeressé tette - mondta Szabó Győző.

Hozzátette: az olaszok gyakran panaszkodnak, akkora elégedetlenség azonban nincs, ami indokolná a kormányváltást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×