Az egyetlen "állam", amely kilépett az EU-ból, most visszatér

Infostart
2006. április 4. 08:11
Grönland, az egyetlen olyan "állam", amely kilépett az EU-ból, most visszakerülhet Brüsszel befolyása alá. Az unió ugyanis évi 43 millió eurót fizetne a Dánia részének számító félig autonóm államnak többek között azért, hogy ellenőrzést nyerjen a szigeten folyó ásványi kincsek utáni kutatás felett.

Az 57 ezer lelket számláló Grönlandnak soha nem volt túl nagy geopolitikai jelentősége, hiszen területének 90 százalékát jég takarja. Ám geológusok úgy vélik, hogy a jég alatt akár annyi olaj is lehet, mint az Északi-tenger medencéjében. Az olajkutatási koncessziók száma ennek megfelelően megháromszorozódott az elmúlt három évben.

Grönland Dániával együtt, annak részeként vált az Európai Unió tagjává 1973-ban. A sziget ekkor még nem rendelkezett saját kormánnyal és ehhez kapcsolódó önrendelkezési joggal.

1979. május 1-jén azonban Grönland széles körű önkormányzatot kapott, és a grönlandi kormány az északi-tengeri halászati kvótákról folytatott vita elmérgesedése miatt végül népszavazást írt ki az unióból való kilépésről. A referendumon az euroszkeptikusok győztek, így a sziget 1985. február 1-jén kilépett az Európai Unióból.

Mivel Grönland továbbra is Dánia - tehát egy EU tagállam - része, helyzete különleges. Lakói dán, tehát európai uniós állampolgárok, bár az európai parlamenti választásokon nem vehetnek részt. A külföldiek munkavállalása engedélyhez kötött, és az ország nem része a közösségi áfa-rezsimnek sem.