Csehország: rendkívüli állapot több régióban

Infostart
2006. április 3. 11:22
Továbbra is súlyos az árvízhelyzet Szlovákiában és Csehországban is. A Duna tovább árad, és Csehországban több körzetben is rendkívüli állapotot hirdetett ki a kormány.

A pozsonyi hidrometeorologiai intézet legfrissebb jelentése szerint az utóbbi órákban nem emelkedett jelentősebben a szlovákiai folyók szintje.

Kritikus azonban a helyzet a galántai járásbeli Nádszegen, ahol a Fekete-víz már ötödik napja fenyegeti a falut.

A mentésben 300 katona, két helikopter és több száz önkéntes vesz részt. A 12 km hosszú gát mentén egész éjszaka rakták a homokzsákokat, eddig 120 ezret helyeztek el, a kiöntött víz több utat is ellepett.

Rossz a helyzet Komáromnál és Párkánynál

Tovább árad a Duna Komáromnál és Párkánynál. Révkomáromban hétfő reggel 822, míg Párkánynál 751 centimétert mértek. Mindkét helyen harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, egyelőre nem tudni, mikorra várható a folyó tetőzése.

Nem emelkedett a megáradt Morva folyó Kopcsani és Záhorská Ves mellett, ám a helyzet még mindig kritikus.

Kelet-Szlovákiában továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Bodrogszerdahely mellett, a többi folyón azonban lassú apadást jegyeztek fel.

Csehország: rendkívüli állapot hét körzetben

Csehországban a megáradt Morava folyó éjjel elöntötte a közép-morvaországi Olomouc néhány elővárosát, mintegy 400 ház került víz alá.

Hasonló a helyzet Prágától északnyugatra az Elba mentén is, főleg Usti nad Labe mellett kritikus a helyzet. A cseh kormány hét körzetben rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Jiri Paroubek miniszterelnök bejelentette: a rendkívüli állapot kihirdetése révén a hatóságok többek között korlátozhatják az emberek mozgását azokon a településeken, amelyeknek a kiürítését elrendelték.

Az érintett körzetekben tilos a sztrájk, illetve olyan gazdasági tevékenységek végzése, amelyek veszélyeztethetnék a mentési munkálatokat. A rendkívüli állapot várhatóan április 10-ig tart.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást