Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rice: \"örömmel zárjuk be Guantánamót, ha a körülmények megengedik\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai külügyminiszter szerint \"megvan az oka\" a guantánamói börtöntábor fenntartásának. Condoleezza Rice nagy-britanniai látogatásán úgy fogalmazott: az Egyesült Államok csak addig tartja fenn a tábort, amíg szükséges, és \"örömmel zárja majd be, ha a körülmények ezt megengedik\".

Condoleezza Rice szerint az amerikai hatóságok már eddig is több száz személyt engedtek szabadon Guantánamóról, vannak azonban olyanok a táborban, akiket nem lehet biztonsággal visszaengedni hazájukba, vagy egyáltalán, biztonsággal szabadon engedni.

Az amerikai külügyminiszter szerint, ha az ő fogva tartásuknak az az alternatívája, hogy "ismét rászabadítjuk őket utcáinkra ... és ott ismét bajt okoznak, azt nem fogjuk megtenni".

Az amerikai politikus szerint az Egyesült Államok "erőfeszítéseket tesz" annak érdekében, hogy az őrizetesek gyakorolhassák vallásukat, és vallási előírásaiknak megfelelő étkezésben részesüljenek.

A táborban uralkodó körülményeket rendszeresen kritizálják az emberi jogi szervezetek. A fogolytábor bezárását már az ENSZ is szorgalmazta.

Condoleezza Rice nagy-britanniai látogatását szinte végig tiltakozó megmozdulások kísérik. A szombati blackburni sajtótájékoztató helyszínére is jól hallhatóan beszűrődött az épület elé vonult több száz fős tömeg folyamatos füttykoncertje és skandálása, előző este pedig Liverpoolban fogadta hangos tüntetés az amerikai külügyminisztert.