Gazprom-hitelért vállalt kezességet Schröder kormánya

InfoRádió / MTI
2006. április 1. 16:15
A német gazdasági minisztérium szombaton megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Gerhard Schröder szociáldemokrata-zöld kormánya tavaly, kormányzása utolsó napjaiban kezességet vállalt a Gazprom orosz gázkonszern egymilliárd eurós hitelfelvételéért.

Gerhard Schröder csütörtök óta évi 250 ezer eurós javadalmazásért annak a német-orosz konzorciumnak a felügyelő bizottságát vezeti, amelynek keretében a Gazprom német cégek bevonásával gázvezetéket építő Németország és Oroszország között.

A volt kancellárt már eddig is bírálták, mondván: olyan vállalkozásban vállalt szerepet, amelynek útját kancellárként maga is egyengette.

Schröder a gazdasági ésszerűség alapján megszületett döntésnek állítja be a gázvezeték megépítésének elhatározását, és szombaton úgy nyilatkozott, hogy nem volt tudomása a kezességvállalásról.

A német állam általában exportáló német cégek üzleteire vállal kezességet. Külföldi cégek esetében a garanciavállalás viszonylag ritka, bár, mint a Süddeutsche Zeitung megjegyezte, előfordul, amikor a kezességvállalás Németország energiahordozóval való ellátását szolgálja.