Víz alatt Európa

Infostart
2006. március 31. 18:51
Drezdában vasárnapra várják az Elba tetőzését, de az előrejelzések szerint nem kell attól tartani, hogy a folyó vízszintje eléri a 9 métert. Ez a szint már veszélyeztetné a műemlék belvárost.

Lassú apadás kezdődött a Dunán, úgyhogy Passau a jelek szerint elkerülte a pusztító árvizet - közölte az InfoRádió németországi tudósítója.

Az Elba szintje óráról órára emelkedik. Több más szászországi helység után Drezda mélyebben fekvő körzeteiben is megkezdték a lakosság kitelepítését. A hatóságok ezúttal nem tartanak attól, hogy az ár betört a műemlékekkel teli belvárosba, mint 2002-ben, amikor az Elba szintje megközelítette a 9 és fél métert.

Az akkori tapasztalatok alapján ezúttal sikerült gyors védelmi intézkedési tervet hozni. Míg 2002-ben 21 emberéletet követelt az árvíz Németországban, eddig most még sérülésről sem érkezett hír. Az Elba csehországi áradása az elmúlt napokban négy ember halálát okozta.

A Duna németországi szakaszán ismét apadás állt be, de a mentőalakulatok szerint még nem múlt el teljesen a veszély, mert a mellékfolyók, kiváltképpen az Inn és az ugyancsak Passaunál torkolló Ilz szintje ismét emelkedhet miután a szokatlanul meleg idő az Alpesekben erős olvadást okozhat.

Hasonló helyzettől kell tartani a Duna ausztriai szakaszán is, aminek következtében a folyó szintje az elkövetkező napokban, Szlovákiában és Magyarországon még tovább emelkedhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást