Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schröder elhelyezkedett Moszkvában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bemutatkozott új moszkvai munkahelyén a volt német kancellár. Gerhard Schröder a Balti-tenger alatti gázvezeték megépítését irányító vegyesvállalat vezetője lett, amelyért saját bevallása szerint évi 250 ezer euró honoráriumot kap.

A Zürichben bejegyzett vállalat első sajtóértekezletét Moszkvában tartotta, és ezen a cég vezetője, Gerhard Schröder mellett megjelent az orosz Gazprom elnöke is, mert a cég által termelt gázt továbbítják majd Nyugat-Európába a Balti-tenger alatt tervezett vezetéken.

Gerhard Schröder hangsúlyozta: azért vállalta el a tisztséget, mert így is hozzá akar járulni Németország energiaellátásának biztosításához.

Az exkancellár egyben cáfolta azokat az állításokat, hogy évente egymillió eurót fog keresni.

Gerhard Schröder néhány nappal kancellári tisztségéből történt távozása előtt állapodott meg a gázvezeték megépítéséről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A tervet környezetvédők támadják, mert nem tartják kizártnak, hogy a vezeték esetleges megrepedése beláthatatlan következménnyel járna a Balti-tenger élővilágára nézve.

Politikai szempontból is bírálták a tervet, kiváltképpen Lengyelországban vélték úgy, hogy ezáltal Moszkva zsarolhatja az országot.

Mintegy a varsói fenntartásra válaszolva a Gazprom elnöke kijelentette: Lengyelország eddig nem érdeklődött a gázvezeték esetleges leágazása iránt, és utalt arra is, hogy ők is vásárolhatnak a vezetéken érkező földgázból.