eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Schröder elhelyezkedett Moszkvában

Bemutatkozott új moszkvai munkahelyén a volt német kancellár. Gerhard Schröder a Balti-tenger alatti gázvezeték megépítését irányító vegyesvállalat vezetője lett, amelyért saját bevallása szerint évi 250 ezer euró honoráriumot kap.

A Zürichben bejegyzett vállalat első sajtóértekezletét Moszkvában tartotta, és ezen a cég vezetője, Gerhard Schröder mellett megjelent az orosz Gazprom elnöke is, mert a cég által termelt gázt továbbítják majd Nyugat-Európába a Balti-tenger alatt tervezett vezetéken.

Gerhard Schröder hangsúlyozta: azért vállalta el a tisztséget, mert így is hozzá akar járulni Németország energiaellátásának biztosításához.

Az exkancellár egyben cáfolta azokat az állításokat, hogy évente egymillió eurót fog keresni.

Gerhard Schröder néhány nappal kancellári tisztségéből történt távozása előtt állapodott meg a gázvezeték megépítéséről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A tervet környezetvédők támadják, mert nem tartják kizártnak, hogy a vezeték esetleges megrepedése beláthatatlan következménnyel járna a Balti-tenger élővilágára nézve.

Politikai szempontból is bírálták a tervet, kiváltképpen Lengyelországban vélték úgy, hogy ezáltal Moszkva zsarolhatja az országot.

Mintegy a varsói fenntartásra válaszolva a Gazprom elnöke kijelentette: Lengyelország eddig nem érdeklődött a gázvezeték esetleges leágazása iránt, és utalt arra is, hogy ők is vásárolhatnak a vezetéken érkező földgázból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×