Rendőrök a középiskolai órákon?

Infostart
2006. március 31. 18:06
A berlini Rütli-Szakközépiskolában pénteken rendőrök jelenlétében folyt a tanítás, miután a tanárok csütörtökön nyílt levélben kérték a szakközépiskola haladéktalan bezárását a tanintézetben elharapózott erőszak miatt.

Berlin iskolaügyi főbiztosa elismerte, hogy súlyos nehézségek vannak azokban a tanintézetekben, amelyekben a tanulók zöme idegen és nem beszéli jól a német nyelvet, de hangsúlyozta, hogy szociális dolgozók kiküldésével megpróbálnak úrrá lenni a helyzeten - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Az iskolaügyi főbiztos elutasította a tanárok kérését és új rektort nevezett ki a Rütli Szakközépiskola élére. A tanárok viszont pénteken csak rendőri kísérettel voltak hajlandók pénteken bemenni az osztályokba.

Mindennapi erőszak

Az illetékes hatósághoz intézett levelükben arra hivatkozva kérték a Rütli Szakközépiskola megszüntetését, hogy képtelenek teljesíteni a tantervet, mert a fiatalok körében mindennapivá vált az erőszak, az osztályokba egyesek még fegyvert is visznek, és rendszeresen fenyegetik a pedagógusokat.

A szakközépiskola Berlin olyan negyedében van, amelyben rekordszintet ért el a munkanélküliség, a lakosság közel 80 százaléka idegen és így az iskolások zöme sem ért jól németül, az eddigi integrációs erőfeszítések pedig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Az iskolaügyi főbiztos hangsúlyozta, hogy az ötven berlini szakközépiskola többségében már jó eredményeket tudtak felmutatni a diákság körében tapasztalt erőszak feloldásában.

Rendőrök az órákon?

Ellenzéki politikusok viszont határozottabb fellépést követeltek a hatóságok részéről és javasolták, hogy szükség esetén rendőrök tartózkodjanak a tanintézetekben az órák alatt és az erőszakcselekményeket elkövető idegen fiatalokat toloncolják ki az országból.

Utaltak arra, hogy a hasonló problémákkal küzdő New York-i iskolákban a szigorú fellépés meghozta a várt eredményt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást