Kisebbségi kvótát akarnak a vajdasági magyarok

Infostart
2006. március 30. 15:00
A vajdasági magyar pártok kezdeményezték, hogy a törvényhozásba egy előre meghatározott kvóta alapján jussanak be a kisebbségi képviselők. A szerb parlamentben két magyar képviselő van, de ők is egy szerb párt színeiben.

Mind a szerb, mind a vajdasági törvényhozásba csak úgy jutnak be a magyar képviselők, ha koalícióra lépnek a szerb pártokkal - mondta el az InfoRádió újvidéki tudósítója. A Vajdaságban a parlament alelnöke és a kisebbségi miniszter magyar, más fontosabb tisztséget azonban nem bíztak a magyarokra.

A törvényhozásban nem sok beleszólásuk van a kisebbségeknek. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt, valamint a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség elnöke egyaránt úgy vélte: Szerbiában nem tartják be a kisebbségi törvényeket.

Továbbra is gondot jelent a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezése, valamint a kisebbségi személyi igazolványok és más okmányok kiadása.
Kifogásolták azt is, hogy a magyarok nincsenek kellőképpen képviselve az igazságszolgáltatásban, a rendőrségen és a közoktatásban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást