Valószínűtlen a merénylet a nagygyűlések ellen?

Infostart
2006. március 29. 13:24
Szlovákiai lapvélemények szerint nem világos mi lehet az állítólagos magyarországi bombafenyegetettség inditéka. Elemzők nem tartják valószínűnek a politikailag motivált terrortámadást a választási kampány hajrájában.

Szinte minden szlovákiai napilap kiemelt helyen foglalkozik annak lehetőségével, hogy az alvilág bombamerényletekkel készül megzavarni a magyarországi kampányt.

Az értesülést állítólag a szlovák titkosszolgálat, a SIS, a dunaszerdahelyi alvilág megfigyelése során szerezte. Elemzők szerint azonban nem egyértelmű, kell-e tartani komoly veszélytől.

A szakértő kétkedik

Ivo Samson, a Szlovák Külpolitikai Intézet szakértője arra emlékeztet, hogy a szlovák titkosszolgálat már korábban is hivatkozott kétes forrásokból származó információkra.

A mostani hír értékét azonban növeli - hangoztatta a külpolitikai elemző - hogy a magyar fél ezeket az információkat megerősítette.

Meglepőnek tartja a nyilvánosságra hozott információkat Köteles László parlamenti képviselő, a szlovák törvényhozás titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának alelnöke.

Mint a pozsonyi Új Szónak nyilatkozta, nem tartja szerencsésnek, hogy az ilyen ügyeket a sajtó taglalja. Köteles szerint a titkosszolgálatoknak az a feladata, hogy minél több információt szerezzen, ezeket elemezze, feldolgozza és az arra hivatott szerveknek továbbítsa őket.

A járási kapitány kizártnak tartja

Bot Péter dunaszerdahelyi járási rendőrkapitány a szlovák közszolgálati rádió magyar adásának nyilatkozva rámutatott arra, hogy a dunaszerdahelyi járáshoz kapcsolódó alvilág tagjai évek óta kizárólag olyan bűncselekményeket követnek el, melyek fő célja az anyagi haszonszerzés, azért kizártnak tartja, hogy Magyarországon politikai indítékú merényletre készültek volna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást