Teljes napfogyatkozás Törökországban

Infostart
2006. március 29. 12:13
Teljes napfogyatkozás lesz szerdán Törökországban. A természeti jelenséget több megfigyelőállomásról követik, és a NASA is élőben közvetíti honlapján. A török lakosság körében ugyanakkor riadalmat okoz, hogy korábban földrengések kísérték a napfogyatkozásokat.

A napfogyatkozás idejére több városban ideiglenes nemzetközi megfigyelőállomást hoztak létre. Az Egyesült Államok űrkutatási központja, a NASA pedig élőben közvetíti a jelenséget honlapján.

A ritkaságnak a turizmus is nagyon örül. Az elmúlt napokban ugyanis több mint 100 ezer látogató érkezett Törökországba. Főleg Nagy-Britanniából, Németországból és Japánból utaztak ide a turisták.
Sokan viszont menekülnek a jelenség elől.

Terjednek a rémhírek, amelyek szerint a napfogyatkozást földrengés követi. Utoljára 1999-ben sújtotta földrengés az országot, amelyet szintén teljes napfogyatkozás előzött meg.

Azokból a városokból, ahol teljes napfogyatkozás látható, több ezer ember menekült biztonságosabbnak vélt területekre. A tudósok persze mindenkit megnyugtatnak, hogy a két esemény között semmilyen összefüggés nem volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást