Amikor az autó bejelentkezik

Infostart
2006. március 29. 07:04
Az intelligensebb, azaz a korszerű technológiával felszerelt autókkal jelentősen csökkenthető a gépjárműbalesetek és a töréskárok száma - írja a Népszabadság. A felesleges üzemanyag-fogyasztás is mérsékelhető ezáltal - állítja az Európai Bizottság, amely évente 50 millió euróval támogatja az ezzel kapcsolatos kutatásokat.

A technológiák azonban lassan terjednek, megdrágítják az új autókat, és a vásárlók sem elég tudatosak. Brüsszel összesítéséből kiderül: mintegy 300 millióan vezetnek autót az EU-ban, s naponta több mint százan halnak meg közülünk az utakon, 93 százalékban emberi hiba következtében.

A kutatók szerint a műholdas helymeghatározó (GPS) és egy egységes európai segélyhívó rendszerével 5-10 százalékkal csökkenthető a halálos áldozatok száma. A balesetes autó magától bejelentkezik akkor is, ha vezetője megsérül.

Hatásos lehet az az informatika is, amely figyeli a sofőr éberségét és elalváskor figyelmezteti őt. Emellett figyeli a sávokat is, és szükség esetén kormánykorrekcióval irányban tartja az autót.

Az európai vezetők nem tudnak eleget a korszerű biztonságtechnológiáról. Európában még mindig csak az autók 40 százalékában van blokkolásgátlók (ABS), és az elektromos menetstabilizátor (ESP) sem túl gyakori még.