A Kadima nyert Izraelben

InfoRádió / MTI
2006. március 29. 06:25
Izraelben a nem hivatalos eredmények szerint az Ehud Olmert ügyvezető kormányfő vezette Kadima párt szerezte a legtöbb mandátumot a parlamenti választásokon.

A szavazatok csaknem 100 százalékának összeszámlálása alapján az Ariel Saron kormányfő alapította politikai erő 28, a baloldali Munkapárt 20 mandátumot szerzett a választásokon.

Az eddigi adatok alapján a harmadik helyen az ortodox Sasz párt végzett 13, a negyediken pedig az orosz bevándorlókat képviselő Izrael a Mi Otthonunk 12 képviselői hellyel.

A jobboldali Likud várhatóan csak 11 mandátumot a 120 tagú törvényhozásban, a kneszetben. Benjamin Netanjahu, a Likud vezetője elismerte pártja súlyos vereségét.

Kevesen mentek el szavazni

A részvételi arány - a legutóbbi adatok szerint - rendkívül alacsony volt. Csak a jogosultak 66 százaléka adta le voksát. Területeket ígért a palesztinoknak hajnali nyilatkozatában a Kadima vezetője. Ehud Olmert közölte: a következő években kijelölik a zsidó állam határait.

Ehud Olmert a választások utáni első nyilatkozatában területet ígért a palesztinoknak. Mind mondta, kész lemondani a Nagy Izraelről szőtt álmokról, és kész egyes területekről zsidókat kitelepíteni.

Hozzátette: a következő években kijelölik annak a zsidó államnak a határait, amelyben többségében zsidók élne majd. Szerinte így most a palesztinokon a sor, hogy letegyenek a zsidó állam lerombolásáról.