Ukrajna: folynak a koalíciós tárgyalások

Infostart
2006. március 28. 19:42
Ukrajnában, a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok felének összeszámlálása után sem változott az eddigi sorrend: továbbra is Viktor Janukovics pártja vezet, második helyen áll a Viktor Juscsenko elnök által menesztett volt kományfő Julija Timosenko blokkja, az államfő pártszövetsége, a Mi Ukrajnánk tömörülés pedig a harmadik helyre szorult. Tovább folynak a találgatások, hogy vajon az elnökhöz hű Mi Ukrajnánk tömörülés kivel lép koalícióra.

Feldolgozták Ukrajnában a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok felét. Eszerint a Régiók pártja áll az első helyen 27 százalékkal, amelynek miniszterelnök-jelöltje a tavalyi elnökválasztáson megbukott Viktor Janukovics - jelenti az InfoRádió ukrajnai tudósítója.

Õt követi a Viktor Juscsenko elnök által menesztett ex-miniszterelnök, Julija Timosenko blokkja, 24 százalékkal, míg az államfő pártszövetsége, a Mi Ukrajnánk tömörülés csupán a harmadik helyen áll, 16 százalékkal.

Julija Timosenko sürgette, hogy mihamarabb kössenek koalíciós megállapodást a "narancsos" forradalom erői, vagyis az ő blokkja, és az elnök mögött álló pártok. A már állítólag előkészített megállapodás értelmében ugyanis ő lehetne ismét a miniszterelnök, hiszen a "narancsosok" abban egyeztek meg, hogy az jelölheti a kormányfőt, aki közülük a legtöbb szavazatot kapja.

Közben viszont Viktor Janukovics is bejelentette, hogy kész kivétel nélkül bármely, a parlamentbe bejutó párttal koalícióra lépni, persze csak ha ő lesz a miniszterelnök-jelölt.

Politológusok többségében úgy látják, hogy a "narancsos" oldal kibékülésének van nagyobb esélye, mint annak, hogy Viktor Juscsenko tömörülése Viktor Janukovics mellett döntsön, akit forradalommal akadályoztak meg abban, hogy választási csalás révén elfoglalja az államfői posztot.

A Julija Timosenkóval kötendő koalíciós megállapodással azonban nem sietnek a Mi Ukrajnánk tömörülésben. Ennek egyik oka, hogy Viktor Juscsenko elnök pártszövetségében jobb eredményre számítottak, azt hitték, ők jelölhetnek majd miniszterelnököt.

A másik ok, hogy a Viktor Juscsenko mellett állók megosztottak, míg egy részük beletörődne abba, hogy Julija Timosenko legyen ismét kormányfő, mások semmi szín alatt nem akarják a karizmatikus politikusasszonyt ismét a miniszterelnöki poszton látni.

Julija Timosenko blokkjának egyik vezető politikusa sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez utóbbi, elnökpárti üzletemberek, akiket nem nevezett meg, a háttérben máris tárgyalásokat kezdtek a "narancsosok" fő ellenségével, Viktor Janukoviccsal. Szakértők egyetértenek abban, hogy elhúzódó koalíciós tárgyalásokra lehet számítani a vasárnapi ukrajnai parlamenti választások után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást