Az észt külpolitika legújabb eszköze: a lekvár

Infostart
2006. március 28. 04:15
Házi készítésű lekvárral próbálják megnyerni az észtek az európai politikusok támogatását. A tét nem kicsi: sikerül-e elérni, hogy csökkentsék a balti államra a cukor felhalmozása miatt kivetett büntetést.

Ezer üveg házi készítésű lekvárt vittek az Európai Parlamentnek azok az észt kampányolók, akik azt próbálják elérni, hogy csökkentse az Európai Bizottság a csatlakozás előtt felhalmozott cukor miatt Észtországra kivetett büntetést.

A balti államban több mint 90 ezer tonna cukorral volt több az uniós csatlakozás pillanatában, mint amennyit a szabályok megengedtek. Az EU így próbálta ugyanis elejét venni azt, hogy hasznot húzzanak az újonnan csatlakozott országok cégei a magas EU-s cukorárakból.

Az észt vezetés azonban azt állítja: a többlet fele nem a cégek raktáraiban, hanem az észt családok kamrájában állt, arra várva, hogy lekvárba főzzék.

Egy észt kutatóintézet adatai szerint a balti államban a családok 80 százaléka tett el lekvárt tavaly, fejenként mintegy 20 kilogramm cukrot használva fel.

A 46 millió eurós büntetés azonban túlságosan is sok ahhoz, hogy egyedül az édesszájú európai parlamenti képviselőkre alapozzon Észtország. Az észt kormány így az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.