Újra együtt Juscsenko és Timosenko?

InfoRádió / MTI
2006. március 27. 06:48
Ukrajnában hétfőn kezdődnek a koalíciós tárgyalások a narancsos forradalom 3 liberális pártja között a hétvégi parlamenti választások után. Viktor Juscsenko elnök ugyanakkor azt mondta: a koalíció megalakításában a többi demokratikus erőre is számítanak.

Az exit poll felmérések alapján a Viktor Janukovics vezette ellenzéki párt kapta a legtöbb szavazatot az ukrán parlamenti választásokon. A tömörülés a szavazatok 33,28 százalékát, míg a Julija Timosenko vezette párt a voksok 22 százalékát szerezte meg.

A Viktor Juscsenko államfőt támogató pártszövetség a szavazatok 13 és fél százalékát kapta meg. A törvényhozási választásokon 45 párt és pártszövetség több mint 7600 jelöltje indult a 450 képviselői helyért.

Viktor Janukovics közölte: kész együttműködni valamennyi parlamentbe bejutott politikai párttal.

Juscsenko és Timosenko újra együtt?

Deák András, a Teleki Intézet főmunkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy a legvalószínűbb koalíciós verzió egy Juscsenko-Timosenko szövetség lehet, amelynek következményeképp Julija Timosenko ismét kormányfő lesz.

A szakember szerint ugyanakkor problémát jelenthet, hogy ez a felállás egyszer már kudarcot vallott, hiszen tavaly szeptemberben Viktor Juscsenko eltávolította a hatalomból Juilja Timosenkót, így kérdéses, hogy most mitől lenne működőképes egy ilyen koalíció.

A gázalku szerepe

Deák András nyilvánvalónak tartotta, hogy Viktor Juscsenko csak akkor hajlandó elfogadni Julija Timosenkót, hogyha ő önkorlátozást vállal, ami viszont nagyon bizonytalan helyzetet teremt.

A másik fő probléma az oroszokkal megkötött január eleji gázalku, amit Julija Timosenko folyamatosan támad, mivel sérti az érdekeit - mutatott rá a Teleki Intézet elemzője.

Deák András szerint elsősorban nem jogi megoldások mentén szerveződnek majd meg a kompromisszumok, hanem politikai alkuk köttetnek. Az elektorátus ugyanis elvárja a két politikustól az együttműködést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Deák András, a Teleki Intézet fõmunkatársa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tóth Zoltán választási szakértõ, megfigyelõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást