Hadsereggel védik a tigriseket

Infostart
2006. március 26. 21:00
Nemzetközi kitüntetést kapott a nepáli hadsereg az ország vadállatainak védelméért. A testület, amely inkább az emberi jogok állítólagos megsértése miatt szokott bekerülni a hírekbe, az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem elleni fellépéséért kapta meg az ENSZ illetékes szervezetének díját.

Az ENSZ veszélyeztetett fajokat védő szervezete, a CITES különösen a leopárdok, orrszarvúk és tigrisek orvvadászatának megakadályozása terén végzett példaértékű tevékenységért díjazta a nepáli hadsereget.

Az elmúlt két évben a hadsereg és a Chitwan Nemzeti Park hatósága több mint 30 embert tartóztatott le, orvvadászat, illetve illegális kereskedelem miatt, akik közül sokan börtönben végezték.

A katonaság sok állatbőrt, szarvat és csontot, valamint az illegális kereskedelemből származó bevételeket is lefoglalt.

Willem Wijnstekers, a CITES főtitkára szerint a nepáli hadsereg elkötelezettsége dicséretet érdemel, különösen annak fényében, hogy az ország fegyveres erőire számos más feladat is hárul.

A nepáli hadsereg mintegy 10 éve harcol a maoista felkelők ellen. A konfliktusban több mint 13 ezer ember vesztette életét.