Románia a magyar modellt követné

Infostart
2006. március 24. 15:30
Románia a magyar modell szerint alakítaná ki a Moldova Köztársaság állampolgáraival szembeni vízumrendszerét. Ezt Vasile Blaga román belügyminiszter jelentette be azt követően, hogy moldovai kollégájával a két ország közötti toloncegyezményt kiegészítő jegyzőkönyvet írt alá Bukarestben.

Románia a magyar modell szerint oldaná meg, hogy az ország Európai Uniós csatlakozása ne akadályozza meg a Moldova Köztársaságban élő románokkal való kapcsolattartást.

Erről Vasile Blaga román belügyminiszter beszélt azt követően, hogy moldovai kollégájával Bukarestben aláírták a két ország közötti 2001-es toloncegyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét.

Novembertől csak vízummal

A tárcavezető közölte, hogy a moldovai állampolgárok november elsejétől már csak vízummal léphetnek be Románia területére. A szigorítást az teszi szükségessé, hogy Románia remélt 2007-es EU-csatlakozása után a román-moldovai határ az unió külső határává válik.

"Nem örvendünk a szigorításnak, de az unióval szemben vállat kötelezettségeink alapján meg kell hoznunk ezeket az intézkedéseket" - jelentette ki Vasile Blaga. Hozzátette, arra kérte a külügyminisztériumot, hogy a magyar modell szerinti preferenciális rendszert dolgozzon ki, és a moldovai állampolgárok számára ingyenes legyen a romániai beutazási vízum.

Ezt a vízumot természetesen azoknak a moldovaiaknak kell beszerezniük, akik nem kapták meg az elmúlt években a román állampolgárságot.

A román törvények ugyanis 1991 óta lehetővé teszik, hogy szülőföldjükön maradva, megkönnyített eljárással szerezzék meg a román állampolgárságot az egykori román állampolgárok és leszármazottjaik. A román okmányokat is birtokló moldovai állampolgárok szavazati joggal is rendelkeznek Romániában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást