Gyermekbántalmazás az iszlám iskolákban?

Infostart
2006. március 23. 03:43
Nagy-Britanniában évente több ezer muzulmán gyerek eshet áldozatul fizikai vagy szexuális bántalmazásnak az ország iszlám vallási iskoláiban - figyelmeztet egy muzulmán szervezet most nyilvánosságra hozott jelentése. Brit muzulmán vezetők attól tartanak, hogy a bántalmazások hasonló botrányhoz vezethetnek, mint az a Római Katolikus Egyház esetében történt.

Csaknem 100 ezer gyereket tanítanak Nagy-Britannia 700 iszlám iskolájában, az úgynevezett medreszekben, amelyek felében még mindig élnek a testi fenyítés törvényellenes eszközeivel - állítja a Nagy-Britanniai Muzulmán Parlament elnevezésű szervezet jelentésében.

A dokumentum szerint évente legalább egy tucat gyereket bántalmaznak szexuálisan ezekben a vallásos iskolákban, ezek közül az esetek közül azonban rendkívül kevés kerül a felszínre. A bántalmazástól való félelem sok családban oda vezetett, hogy inkább otthon taníttatják gyerekeiket - írja a jelentés.

A muzulmán szervezet arra szólítja fel a brit kormányt, hogy országos regisztrációs rendszert vezessen be az iszlám iskolák számára, amelynek keretében a helyi önkormányzatok ellenőriznék, hogy az iskolák betartják-e a gyermekvédelmi törvényt.

"A gyermekbántalmazási esetek szőnyeg alá söprése nem jelent megoldást. Ha nem teszünk semmit, akkor a gyermekbántalmazási botrányok olyan lavinájával találhatjuk szembe magunkat, mint ami a Római Katolikus Egyházat is megrázta a '90-es években" - fogalmazott Ghayasuddin Siddiqui, a szervezet vezetője.

Hozzátette: az iszlám iskolák által képviselt értékek védelmében átlátható szabályokat kell bevezetni mindenki számára.