Polgári Védelmi Túlélő Sós Keksz

Infostart
2006. március 22. 11:23
Fél évszázados túlélő-kekszeket és takarókat találtak egy rég elfeledett rejtekhelyen a New York-i Brooklyn híd alatt. A híd szerkezeti vizsgálatakor fellelt készletet valószínűleg az 50-es és 60-as években, atomháború esetére rejtették el.

A több évtizede a híd alatt heverő készlet 350 ezer adag "Polgári Védelmi Túlélő Sós Kekszet", elsősegély dobozokat és üres vizes tartályokat tartalmazott.

A híd Manhattani oldalán lévő rejtekhelyen talált kekszeket 1962-ben gyártották, amikor a kubai rakéta-krízis az atomháború szélére sodorta a világot. A készlet más darabjaira az 1957-es dátumot nyomták, a szovjet Szputnyik műhold kilövésének évét.

Múzeum lesz belőle

A papírból készült túlélő-takarókon felirat utasít arra, hogy csak ellenséges támadás után használják. Találtak egy csomag címkét is, amire a nevüket, címüket, rokonaik nevét és a szükséges orvosi ellátás típusát írhatták volna a túlélők.

New York városa azt tervezi, hogy a rejtekhely közegészségügyi vizsgálata után átadja a helyiséget a Polgári Védelmi Múzeumnak és a történészeknek.

John Lewis Gaddis, a Yale Egyetem hidegháborús szakértője szerint, bár az 50-es években sok helyütt létesítettek hasonló készleteket, ma már rendkívül ritka, hogy érintetlenül találjanak ilyet.