Marhahús-megvonással az infláció ellen

Infostart
2006. március 20. 12:02
A legtöbb argentin kétkedve fogadta az ország elnökének legújabb ötletét az infláció megfékezésére. Nestor Kirchner ugyanis az árak lenyomása érdekében nemcsak a marhahúsexportot tiltotta be hat hónapra, hanem arra szólította fel népét, hogy kevesebbet egyenek az argentin nemzeti eledelnek számító marhahúsból.

Az argentin hazafiak sok mindenre hajlandóak országukért, a marhahús lecserélése azonban úgy tűnik, túlmegy minden határon. Egy nem reprezentatív felmérés szerint az elnök felhívásának így egyelőre nem sok hatása volt a marhahúseladásokra.

Az argentinokat arra kérni ugyanis, hogy marhahús helyett egyenek mást, olyan, mintha az olaszoknak azt mondaná az ember, hogy ne egyenek tésztát, vagy a franciákat arra szólítanák fel, hogy hagyjanak fel a borivással.

Argentínában az emberek több marhahúst esznek, mint bármelyik más ország lakosai a világon: évente 65-70 kilogramm marhahús jut egy főre.

A világ harmadik legnagyobb marhahús-exportőre

Míg a marhahús-ellenes felhívást leginkább a lakosok fogadták megütközve, addig a marhahúsexport betiltását a marhatenyésztők illették nem kevés kritikával. Argentína ugyanis a világ harmadik legnagyobb marhahús-exportőre, és a szakemberek szerint az elnöki rendelet több piacon, például Oroszországban és Izraelben is marhahúshiányhoz vezethet.

Az elnöki felhívásnak azonban örülnek a szárnyas-tenyésztők és az ország dietetikai szakemberei is, akiknek az egészséges étkezés elterjesztésében gyakorlatilag leküzdhetetlen problémát jelent a marhahús egyeduralma.