Huszonegy párt indul a szlovák választáson

Infostart
2006. március 20. 13:36
Huszonegy politikai párt jelöltjei vesznek részt a szlovákiai előrehozott parlamenti választásokon. A jelölőlistákon több mint kétezer név szerepel.

A június 17-én sorra kerülő választásokon az előirt feltételeknek 21 párt tett eleget. Ez kevesebb, mint 4 évvel ezelőtt volt, 2002-ben a választópolgárok 26 párt jelöltjei közül válogathattak - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A tavaly elfogadott választójogi törvény megszigorította a pártok indulását, ugyanis a részvételhez előzetesen fél millió koronát, azaz több mint 3 millió forintot kell letétbe helyezni. A kauciót csak azok a pártok kapják vissza, melyek a választásokon legalább két százalékos eredményt érnek el.

A kisebb pártok többször is tiltakoztak a megszorító intézkedés ellen, szerintük a jogszabály nincs összhangban a demokrácia alapelveivel.

Hogy végül hány párt indulhat majd a júniusi voksoláson, az a következő napokban dől el. A Belügyminisztériumnak egy hete van arra, hogy tüzetesen átvizsgálja a jelölőlistákat és megállapítsa, hogy minden párt eleget tett-e a törvény által előirt feltételeknek.

A parlamentbe csak azok a pártok jutnak be, melyek túllépik az 5 százalékos küszöböt. Négy évvel ezelőtt ez 7 pártnak sikerült, most is legfeljebb 7-8 pártnak van esélye arra, hogy bejusson a törvényhozásba.

Megfigyelők szerint a választási részvétel alacsonyabb lesz, mint 2002-ben volt, ehhez az is hozzájárulhat, hogy a voksolás most először csak egy napig tart majd, míg korábban mindig kétnapos volt.

Az új választási törvény eltörölte a kampánykiadások korlátozását, minden párt annyit költhet a kampányra, amennyit tud. Most először nem lesz kampánycsend sem, de a szavazás napján már nem lehet közvélemény-kutatásokat nyilvánosságra hozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást