Bolondok házába zárják az ellenzékieket?

Infostart
2006. március 19. 05:30
Tizenhárom évet töltött egy pszichiátriai intézetben a kínai ellenzéki Wang Wangszing, mert a kínai hatóságok szerint elmebeteg volt. Holland pszichiáterek most nyilvánosságra hozott vizsgálata szerint a férfi mentálisan teljesen egészséges. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint Kínában több mint 3000 politikai aktivista végezte bolondok házában a 80-as évek óta.

Wang Wangszinget azután nyilvánították közveszélyes őrültnek, hogy 1992-ben egymagában demonstrált a Tiananmen téren a mészárlás 3. évfordulóján.

A férfit ezután egy szigorúan őrzött pszichiátriai intézetbe zárták erőszakos bűntetteket elkövetők közé, ahol arra is kényszerítették, hogy nézze, ahogy a többieknek elektrosokkot adnak. A 13 év alatt szemtanúja volt két "páciens" halálának is, és gyógyszereket kellett szednie.

A tavaly augusztusban végül szabadon engedett férfit idén év elején a német kormány nyomására vizsgálták meg holland orvosok jelenlegi lakhelyén, Németországban. Szakvéleményük szerint semmiféle pszichiátriai alapja nem volt Wang Wangszing bolondok házába zárásának.

A holland pszichiáterek jelentése nem jön túl jókor Pekingnek, amely nemrégiben több ellenzéki aktivistát is szabadon engedett, emberi jogi szervezetek szerint azért, hogy megpróbálja elsimítani korábbi jogsértő lépéseit Hu Csintao kínai elnök közelgő washingtoni látogatása előtt.