Megszűnik a szabad névválasztás

Infostart
2006. március 18. 15:53
Ahogy a világ sok országában, Kínában is egyre több szülő próbált különleges, ritka nevet adni gyerekének. Míg azonban a legtöbb helyen csupán kisebb félreértéssel, vagy néhány csodálkozó arccal jár egy-egy furcsa név, addig Kínában komoly adminisztrációs problémát okoz, ha ritka kínai karakter is szerepel a gyerek nevében. Ezért a jövőben egy listáról kell választaniuk a szülőknek.

Az új elektronikus személyi igazolványok bevezetésével egy időben Kínában megszűnik a szabad névválasztás is. A közbiztonságért felelős tárca állítja össze a választható nevek adatbázisát, és csak olyan név kerülhet fel az új személyi kártyákra, amely ebben szerepel.

"Nem tudjuk folytatni az eddig gyakorlatot, hogy kézzel írjuk fel a ritka karaktereket a kártyákra" - mutat rá Bao Szuixian, a minisztérium egyik illetékese.

Kína 1,3 milliárd lakosából mintegy 60 milliónak van legalább egy ritka karakter a nevében, ami komoly nehézséget okoz, ha például bankszámlát akarnak nyitni, vagy repülőjegyet vesznek.

Kínában egyébként a névválasztást nem veszik félvállról. Szinte alapvetővé vált a jövendőmondókkal való konzultáció, hogy mindenképpen a lehető legszerencsésebb névvel vághasson neki az életnek az újszülött.