Atomfegyverhez szállított berendezést az üzletember

Infostart
2006. március 18. 01:18
Mannheimben bűnvádi eljárás indult egy német üzletember ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy high-tech berendezéseket adott el Líbiának. A több millió euró értékű berendezés felhasználható urándúsításra is, ami előfeltétele az atomfegyver előállításának.

A per nemzetközi érdeklődést váltott ki - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Gotthard Lerch 63 éves gépészmérnök üzletembert a múlt év nyarán vették őrizetbe a fegyverkiviteli engedély megsértésének vádjával. Az ügyészség azt feltételezi róla, hogy együttműködött Líbiával olyan próbálkozásokban, amelyekkel atomfegyvert akarnak előállítani.

Közreműködésével még 1999-ben létrejött egy több millió euró értékű üzlet, és ennek keretében olyan centrifuga szállítását vállalta, amellyel Líbiát hozzásegítette volna urándúsításhoz.

A közvetítésért állítólag 28 millió euróval jutalmazták. A szállítmányt azonban 2003-ban egy tengeri ellenőrzés során elkobozták.

Pakisztáni kapcsolata is volt?

Ezt követően Líbia nyilvánosan elkötelezte magát amellett, hogy nukleáris létesítményit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelete alá helyezi. A perbe fogott Gotthard Lerchet azzal is gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt a pakisztáni atombomba atyjának tartott Abdul Kadir Kánnal.

A vádlott védője részrehajlást vetett a mannheimi bíróság szemére, azt állítva, hogy szorosan együttműködött a hírszerző szolgálattal.

Ez az első eljárás egy olyan személy ellen, akiről feltételezik, hogy tagja egy atomfegyverek előállítására alkalmas magastechnológiájú berendezések csempészésével foglalkozó bűnszövetkezetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást