Hétfőn választják meg az új parlamenti elnököt

Infostart
2006. március 17. 14:58
A román parlament alsóháza várhatóan hétfőn dönt az Adrian Nãstase lemondásával megüresedett házelnöki szék betöltéséről. A tisztségért folyó versenybe a kormányoldal két, az ellenzék egy jelöltet nevezett be.

Romániában várhatóan hétfőn dől el, hogy a kormánykoalíció pártjainak sikerül-e megszerezniük az ellenzéki Adrian Nãstase lemondásával megüresedett képviselőházi házelnöki tisztséget.

A volt miniszterelnök azt követően volt kénytelen benyújtani a lemondását, hogy a rá nehezedő korrupciós vádak következtében pártja megvonta tőle a bizalmat. Így Nãstase nemcsak a parlamenti alsóház éléről, hanem a Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnöki tisztségéből is távozott.

Nincs egyetértés

A hétfőre tervezett házelnökválasztás előtt máris megmutatkozott, hogy nincs egyetértés a kormánykoalíció pártjai között - közölte az InfoRádió kolozsvári tudósítója.

Míg a koalíció két vezető pártja közölte, a liberális párti Bogdan Olteanut, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős jelenlegi tárca nélküli minisztert jelöli a tisztségre, a Konzervatív Párt, a koalíció legkisebb pártja máris bejelentette, hogy önálló jelölttel kíván részt venni a versenyben. A tisztségre Daniela Popa képviselőasszonyt jelölte.

Egyetlen baloldali jelölt

A konzervatívok kétkulacsosságán múlt egyébként az is, hogy a koalíciós kormányzás első másfél évében az ellenzéki Nãstase irányíthatta a képviselőházat. Õk ugyanis a parlamenti tisztségek betöltésénél a Szociáldemokrata Párttal, a kormányalakításnál viszont a liberális-demokrata szövetséggel szavaztak.

A baloldali ellenzék egyetlen jelöltet nevezett be a versenybe. Azt a Valer Dorneanu képviselőt, aki Nãstase miniszterelnöksége idején már négy évig betöltötte a tisztséget.

A verseny minden bizonnyal a második választási fordulóban dől el, és kimenetele attól függ, hogy a kormányoldal legkisebb pártja melyik jelöltet támogatja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást