Egy évig kómában a gyógyszerkísérlet áldozatai?

Infostart
2006. március 17. 14:09
Folyamatos vércserékkel próbálják kezelni a rosszul sikerült angliai gyógyszerkísérlet két legsúlyosabb állapotban lévő áldozatát, akik lehet, hogy egy teljes éven át kómában lesznek. A többi négy fiatal lassan gyógyul.

Hétfőn próbálták ki a gyulladásgátló kísérleti gyógyszert az önként jelentkezőkön, akik ezért fejenként mintegy 750 ezer forintnak megfelelő díjazást kapnak.

A nyolctagú csoportból hatan azonnal rosszul lettek, úgy érezték, hogy felrobban a fejük, hánytak, majd összeesetek. Csak oxigénpalackkal tudtak lélegezni.

Két fiatalember a kísérletnek megfelelően vegyianyagokat nem tartalmazó placebótablettát kapott, nekik természetesen semmi bajuk sincs.

"Orosz rulett volt ez" - mondta az egyik szerencsés, aki rémülten látta, mi történik hat társával.

Egy 21 éves diák, Ryan Wilson és egy 28 éves bárpultos van a legsúlyosabb állapotban, a többiek már kezdenek rendbe jönni. A diáknak a tanulmányai folytatásához kellett a pénz.

Az orvosok sem tudják, mit tegyenek

Reuma, fehérvérűség és sclerosis multiplex elleni gyógyszer lenne a TGN 1412, amit egy kis németországi, würzburgi laboratórium kapacitáshiány miatt egy angol farmakológiai céggel karöltve akart kipróbálni.

A nyúl- és majomkísérleteket káros mellékhatások nélkül végezték el. Most, hogy az utolsó fázisához érkeztek, a készítmény emberen való alkalmazásához, valahol hiba csúszott a technikába vagy az adagolásba.

A 28 éves fiatalember menyasszonya úgy értesült, hogy a két kómában lévő súlyos mérgezett akár egy éven át sem tér majd magához. A kórterembe lépve elszörnyedve látta, hogy az öntudatlan állapotban lévő beteg feje kétszeresére dagadt.

A világ összes szakorvosát arra kéri, küldjenek javaslatokat gyógymódra. A kórház tanácstalan. Küzd a heveny gyulladás ellen és próbálja működtetni a szerveket.

A méreg összetétele azonban ismeretlen, ezért nem tudják, milyen ellenmérget alkalmazzanak. Abban reménykednek, hogy mivel előzőleg teljesen egészséges, fiatal férfiakról van szó, szervezetük legyőzi a mérgezést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást