Szarka: a magyar külpolitika késleltetheti a székely autonómiát

Infostart
2006. március 16. 15:53
A határozatlan magyar külpolitika lassíthatja a székely autonómia megteremtésére irányuló folyamatot - mondta el az InfoRádióban a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének igazgatója.

Szarka László szerint három dologban mutatkozik előrelépés: a székelyföldi autonómiatörekvéseket sikerült összehangolni Románia európai integrációs feladataival, a Romániáról készült jelentés is megemlíti az önkormányzatiság érvényesítésének szükségességét.

A második fontos mozzanat Székelyudvarhely polgármesterének, Szász Jenőnek a román államfővel folytatott megbeszélése, ennek lehetnek hosszabb távú pozitív következményei - tette hozzá a kisebbségkutató.

A harmadik mozzanat, hogy az RMDSZ is felismeri, milyen fontos erőteljesebben támogatni a székely autonómiatörekvést.

Nem elég tudatos a magyar külpolitika

Szarka László úgy látja: az autonómiához szükséges feltételek közül a magyar külpolitika tudatos támogatása hiányzik a leginkább, amely nagyobb teret nyitna az autonómiatörekvéseknek.

A Kisebbségkutató Intézetének igazgatója azt mondta: jó jel a székelyek számára, hogy Moldávia területi autonómiát biztosított az ott élő gagauzoknak. Ez azt mutatja, hogy kritikussá váló krízishelyzetekben valóban megoldássá válhat a területi autonómia - tette hozzá.

Szarka László szerint ugyanakkor Székelyföld autonómiája a román regionalizációs törekvések keretében kaphat többségi román támogatást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szarka László a székely autonómiáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást