Oroszország független vizsgálatot követel

InfoRádió / MTI
2006. március 15. 11:16
Oroszországban független nemzetközi vizsgálatot követelt az alsóház Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök halála okainak feltárására. A Hágába küldött orosz orvosok közölték: elfogadják a boncolási eredményeket.

A duma elfogultnak tartja a Nemzetközi Törvényszék döntéseit az ügyben, és elmarasztalta a testületet, amiért nem nyújtott színvonalas orvosi segítséget a volt jugoszláv elnöknek.

A duma közleménye hangsúlyozza: a törvényszék ezzel magára vállalta a felelősséget a vádlott haláláért.

Hágában továbbra sem közölték, hogy pontosan mi okozta a háborús bűnökkel vádolt egykori jugoszláv elnök halálát.

Slobodan Milosevic a Nemzetközi Törvényszék tájékoztatása szerint szívinfarktusban halt meg, de a vizsgálatok még tartanak.

Kedden Belgrádban bejelentették, hogy Szerbiában temetik el Slobodan Milosevicet.

A politikus holttestét szerda délután viszik Amszterdamból Belgrádba. Előzőleg egy szerb bíróság érvénytelenítette a néhai jugoszláv elnök özvegye ellen korábban kiadott elfogatási parancsot, így Mirjana Markovic részt vehet a hét végén elhunyt férje temetésén.

A volt jugoszláv elnököt 2001. április 1-jén tartóztatták le Belgrádban háborús bűnök és népirtás vádjával; pere 2002 elején kezdődött meg Hágában.

Az orosz orvosok elégedettek

A Hágába küldött orosz orvosok közölték: elfogadják a boncolási eredményeket.

Leo Bokerija orosz kardiológus azt mondta: teljes mértékben elfogadják a "professzionális módon" elvégzett boncolás eredményeit, amelyek tipikusak egy szívroham okozta hirtelen halál esetében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Juhász József Balkán-szakértõ Milosevic temetésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást