A kormányfő szerint a tv-vita viaszbabák show-ja lesz

Infostart
2006. március 14. 09:10
Csaknem a magyar választásokkal egy időben, április 9.-én és 10.-én rendezik Olaszországban a parlamenti választásokat. A voksolás előtt a két legesélyesebb miniszterelnök-jelölt televíziós vitában méri össze erejét.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő és az ellenzék vezetője, Romano Prodi kedden este folytat televíziós vitát, amelynek alaphangját előre meghatározhatja Berlusconi egy korábbi kijelentése, melyben "viaszbabák előadásának" nevezte a találkozót.

Az olasz miniszterelnök ellenérzését a vita szabályai váltották ki. A két kormányfő-jelölt ugyanis a 2004-es amerikai elnökválasztás során alkalmazott rendszerben méri össze erejét. Ennek lényege, hogy mindkét résztvevő két és fél percet kap egy-egy kérdés megválaszolására, reakcióra egy perc jut.

A második vitára április 3.-án kerül sor, a két eseményt két külön moderátor vezeti, sorrendjüket pénzfeldobással döntik el.

A hivatalban lévő miniszterelnök elégedetlen a szabályokkal: "egyikünk sem felelhet a másiknak, amelyikünk ellenvéleményt szeretne megfogalmazni, annak fel kell tennie a kezét, mint a kisiskolásnak, amikor mosdóba szeretne menni" - morgolódott Silvio Berlusconi.