Milosevic: önkezűség és kormányválság?

Infostart
2006. március 13. 11:58
A toxikológiai vizsgálat szerint a volt jugoszláv elnök szándékosan vett be olyan gyógyszert, amely semlegesítette a számára felírt vérnyomáscsökkentő hatását. Közben Szerbiában kormányválsággal fenyeget a Slobodan Milosevic temetése, a szocialista párt ugyanis bejelentette: kivonulnak a parlament munkájából, ha arra nem Belgrádban kerül sor.

A volt jugoszláv elnök vérét elemző toxikológus Hágában bejelentette: Slobodan Milosevic szándékosan vett be olyan gyógyszert, amely semlegesítette a számára felírt vérnyomáscsökkentő hatását.

Korábban a holland televízió arról számolt be, hogy szokatlan anyagokat találtak a volt elnök vérében a halálát megelőző vérvételek során.

Kormányválság robbanhat ki

Közben Szerbiában kormányválsággal fenyeget Slobodan Milosevic temetése, a szocialista párt ugyanis bejelentette: kivonulnak a parlament munkájából, ha nem Belgrádban temetik el Szerbia egykori vezetőjét.

Egyelőre három színhelyet emlegetnek Szerbiában, ahol eltemethetik Slobodan Milosevicet. Felesége, Miljana Markovic Moszkvában, esetleg szerbiai szülővárosában, Pozsarevácott szeretné ezt megtenni. Lánya azt kezdeményezte, hogy az egykori szerb elnököt apja mellé temessék Montenegróban.

A Szerbiai Szocialista Párt azonban ragaszkodik Belgrádhoz, és ahhoz, hogy Slobodan Milosevicet a nemzet nagyjainak járó módon, állami tiszteletadás mellett temessék el.

A szerb köztársasági elnök azt is kijelentette: nem hajlandó megkegyelmezni Slobodan Milosevic feleségének és fiának, akik ellen nemzetközi körözés van érvényben, ezért nem utazhatnak haza a temetésre sem.