Kormányválságot okozhat Milosevic temetése

Infostart
2006. március 13. 09:20
Kormányválságot okozhat Szerbiában Slobodan Milosevic temetése, a szocialista párt ugyanis bejelentette: kivonulnak a parlament munkájából, ha nem Belgrádban temetik el Szerbia egykori vezetőjét.

Egyelőre három színhelyet emlegetnek Szerbiában, ahol eltemethetik Slobodan Milosevicet. Felesége, Miljana Markovic Moszkvában, esetleg szerbiai szülővárosában, Pozsarevácott szeretné ezt megtenni. Lánya azt kezdeményezte, hogy az egykori szerb elnököt apja mellé temessék Montenegróban.

A Szerbiai Szocialista Párt azonban ragaszkodik Belgrádhoz, és ahhoz, hogy Slobodan Milosevicet a nemzet nagyjainak járó módon, állami tiszteletadás mellett temessék el.

A szocialisták alelnöke határozottan kijelentette: ha ez nem így történik, kivonulnak a parlamentből, amely ezzel működésképtelenné válik, és kormányválságra kerülhet sor.

A belgrádi állami szertartásra ugyanakkor kevés az esély, mert Szerbiában a hivatalos és az általános vélemény is az: egy gyilkosból nem lehet nemzeti hőst csinálni, és az emberiesség elleni bűnökkel vádolt Slobodan Milosevic tettei kizárják azt, hogy állami tiszteletadás mellett temessék el.

A szerb köztársasági elnök azt is kijelentette: nem hajlandó megkegyelmezni Slobodan Milosevic feleségének és fiának, akik ellen nemzetközi körözés van érvényben, ezért nem utazhatnak haza a temetésre sem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a szerbiai lapok véleményérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást