Gazdasági érdek Irak megszállása?

Infostart
2006. március 13. 11:37
Jó üzlet nem csak sok amerikai, de számos brit cégnek is az iraki konfliktus: Szaddám Huszein rendszerének megdöntése óta brit cégek legalább 1,1 milliárd fontot, vagyis több mint 400 milliárd forintot kerestek az iraki üzletekkel - állítja egy új felmérés.

A nagyvállalatok működésének társadalmi és környezeti hatásait figyelő Corporate Watch elnevezésű civil szervezet és a The Independent brit napilap közös felmérése arra utal: igen komoly gazdasági érdeke fűződik Nagy-Britanniának ahhoz, hogy Irakban tartsa csapatait.

A felmérés szerint a legalább 1,1 milliárd fontos profitból összesen 61 cég részesedett. A Corporate Watch szerint azonban ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa: az iraki üzletekből származó profit akár ennek ötszöröse lehet, hiszen sok cég titkosan kezeli iraki kapcsolatait, és a brit kormány sem árulja el, hogy mely cégeknek segített Irakban megbízáshoz jutni.

Építőipari és biztonságtechnikai vállalatok

A legnagyobb beruházók között van az Amec építőipari cég, amely becslések szerint mintegy 500 millió fontot tehetett zsebre az elmúlt 2 évben elektromos rendszerek helyreállításáért és energiatermelő létesítmények fenntartásáért.

Az Aegis biztonsági cég több mint 246 millió fontot keresett azon a Pentagonnal kötött 3 éves szerződésen, amely alapján a katonai és civil biztonsági erők munkáját koordinálja Irakban. A hasonló profilú Erinys több mint 86 millió fontos profitot ért el, többnyire olajmezők védelmével.

Kormányzati tanácsadás

A jelentés szerint a brit cégek még mindig elmaradnak az amerikaiak mögött, két területen azonban vezető szerephez jutottak Irakban. Az egyik a biztonsági szektor, a másik a kormányzati és állami intézményrendszer kialakítása.

A brit PA Consulting ma az egyik vezető kormányzati tanácsadó cég Irakban. Az Adam Smith International pedig ott volt az iraki kormány megalakulásánál, és közreműködik az iraki minisztériumok átszervezésében is.