A királynőhöz fordulnak az őslakosok

InfoRádió / MTI
2006. március 13. 22:41
II. Erzsébet királynővel szeretnének találkozni az ausztrál őslakosok képviselői a szerdán kezdődő melbourne-i Nemzetközösségi Játékok idején. Mintegy százfős csoportjuk már letáborozott a megnyitóra érkező uralkodó szállása közelében.

Az őslakosok azt szeretnék, ha a királynő elfogadná a meghívásukat, és hajlandó lenne velük a fehérek múltbeli cselekedeteiről beszélni, és ígéretet tenni arra, hogy hivatalos formában ismeri el az egykor elkövetett igazságtalanságokat.

"Természetesen nem áll szándékunkban nemzetközi bíróság elé idéztetni II. Erzsébetet. Pusztán meghívjuk egy teára, és beszélünk a gondjainkról. Itt az ideje a megbékélésnek" - mondta vezetőjük, Robbie Thorpe.

A mára a lakosságnak már csupán két százalékát kitevő őslakosok kilátásai sokkal rosszabbak a betelepülő többségénél, körükben nagyon magas az alkoholisták és a munkanélküliek száma, sok az öngyilkosság, várható élettartamuk pedig 20 évvel kevesebb az átlagénál.

Képviselőik minden jelentős esemény kínálta lehetőséget megragadnak, hogy magukra irányítsák a figyelmet.

A 2000-es sydneyi olimpia előtt különböző tiltakozó akciókkal azt szerették volna elérni, hogy az ország irányítói ismerjék el: egy évszázadon keresztül - az 1960-as évekig - szervezett keretek között választották el szüleiktől a bennszülött gyerekeket.

A játékokat megelőzően Ausztrália több állama nyilvánosan bocsánatot kért a történtekért, kormányzati szinten azonban erre nem került sor.

A szerdán kezdődő versenysorozaton 71 országból mintegy 4.500 sportoló vesz részt.