Új atomfegyveren dolgozik Nagy-Britannia

InfoRádió / MTI
2006. március 12. 19:57
Nagy-Britannia titokban új típusú hadászati nukleáris robbanófej kifejlesztésén dolgozik az Egyesült Államokkal együttműködve - írta a The Sunday Times.

A lap szerint ez felveti az atomsorompó-szerződés megsértésének lehetőségét.

Az újság értesülése szerint a fejlesztés azután kezdődött a brit kormány Berkshire grófságbeli atomfegyver-gyárában, hogy Tony Blair munkáspárti miniszterelnököt a tavaly májusi parlamenti választáson újjáválasztották.

A The Sunday Times forrásai szerint a cél egy egyszerűbb, már bevált összetevőkből álló robbanófej létrehozása, amelynek kipróbálásához nem kell megsérteni a nukleáris kísérleti robbantások tilalmát, hanem laboratóriumi körülmények között is lehet tesztelni hatékonyságát.

Az új nukleáris fegyver kifejlesztése jogi szakértők szerint így is az atomsorompó-szerződés tényszerű megsértése lenne.

A cikk szerint a tervet a kormányzó Munkáspárt több olyan alsóházi képviselője is elveti, akik már a Trident tengeralattjárók által képviselt brit atomerőt is feleslegesnek tartják.

Egyikük azt mondta a lapnak, hogy az új rakétákkal Nagy-Britannia minden alap nélkül "prédikál" az atomfegyverkezés ellen olyan országoknak, mint Irán.