Korábban tartja első ülését az iraki parlament

InfoRádió / MTI
2006. március 12. 21:42
Március 16-ára hozza előre az új parlament első ülését március 19-éről Irak elnöke. Dzsalal Talabani azért döntött így, mert március 19. az arbain síita vallási fesztivál napja.

"Az elnökség azután döntött így, hogy konzultált minden érintett féllel, időt adva így a biztonsági erőknek, hogy (...) felkészüljenek az arbainra" - olvasható Dzsalal Talabani államfő hivatalának közleményében.

Irak politikai vezetői holtpontra jutottak annak eldöntésében, hogy ki legyen az új kormány miniszterelnöke.

A szunniták és a kurdok ellenzik a jelenlegi ügyvezető kormányfő, Ibráhim al-Dzsaafari véglegesítését a poszton, arra hivatkozva, hogy működésének egy éve alatt nem javult a közbiztonság és nem jutott előbbre az ország.

Iraki tisztviselők nem sokat várnak az első parlamenti üléstől, egyre kevésbé remélik, hogy azon megállapodás születik a kormány összetételéről.

A politikai vezetők másfél órás vasárnapi tanácskozásán részt vett Zalmay Khalilzad amerikai nagykövet is, és a találkozó után hangsúlyozta: gyorsan létre kell jönnie egy állandó, nemzeti egységkormánynak, tekintettel arra, hogy "a terroristák továbbra is a szektás konfliktusok szítására törekszenek".