Felavatták az új főkonzulátus épületét

InfoRádió / MTI
2006. március 12. 14:00
Felavatták Csíkszeredában az új magyar főkonzulátus épületét.

A csíkszeredai főkonzulátus megnyitását az októberben Bukarestben tartott közös magyar-román kormányülésen véglegesített megállapodás tette lehetővé.

Az intézmény tevékenysége hat romániai főkonzuli kerületre terjed ki, ami azt jelenti, hogy a főkonzulátus segítséget nyújt minden oda látogató és ott élő magyar állampolgárnak, ellátja a természetes és jogi személy érdekeinek védelmét és képviseletét.

Emellett elősegítheti az önkormányzatok, gazdasági és kereskedelmi érdekképviseletek, vállalatok, üzletemberek kapcsolatépítését, a regionális szintű együttműködést, a testvérvárosok közötti kötelékek erősítését, a kulturális együttműködést.

Az intézmény január 3-án kezdte meg működését, de akkor még csak a főkonzuli rezidencián, és csak korlátozott feladatkörrel.

A főkonzulátus hivatali helyiségeinek otthont adó, magyar szempontból helytörténeti értékű Pál Gábor-házra vonatkozó bérleti szerződés megkötését, illetve a felújítási munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárást követően azonnal megkezdődött az épület belső és külső rekonstrukciója.