Meghalt a botrányos életű miniszter

Infostart
2006. március 10. 06:59
Kilencvenegy éves korában Londonban péntekre virradóra meghalt John Profumo egykori brit hadügyminiszter. A konzervatív politikus 1963-ban minden idők talán legnagyobb brit politikai botránya nyomán volt kénytelen távozni posztjáról.

John Profumo egykori brit hadügyminiszter egy Chelsea-beli kórházban hunyt el, ahová két nappal korábban szállították be.

A konzervatív politikus szardíniai arisztokrata családból származott és Harold MacMillan kormányának volt a tagja, egészen az 1963-ban kirobbant botrányig.

Abban az évben még tavasszal röppentek fel az első hírek arról, hogy az egyébként nős politikus "meg nem engedhető" kapcsolatot ápol egy Christine Keeler nevű call-girllel.

John Profumo egy, a parlamenti képviselőknek címzett közleményben cáfolta a vádakat, de a nyár folyamán kiderült, hogy azok igazak, ráadásul Christine Keeler ezzel egyidőben Jevgenyij Ivanovnak, a Szovjetunió katonai attaséjának is a szeretője volt.

John Profumo beismerte, hogy félrevezette a parlamentet és lemondott, ám az üggyel nem csak az ő karrierje ért véget, mivel az jelentősen hozzájárult a MacMillan-kormány bukásához is.

A konzervatív politikus ezt követően jótékonysági munkát végzett, majd 1975-ben a királynő kitüntette.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást