Nagy-Britanniában megszámolják a melegeket

Infostart
2006. március 9. 22:18
A kormány irányításával készül el az első felmérés Nagy-Britanniában arról, hogy hány leszbikus, homoszexuális, és biszexuális ember él az országban.

A szexuális orientáció még nem szerepel a következő, 2011-ben esedékes népszámlálás kérdései között. Egy mostani, a Nemzeti Statisztikai Hivatal által készítendő, több tízezer háztartásra kiterjedő vizsgálat azonban erre kérdez rá.

A felmérést a melegek csoportjai, és az egészségügyi szervezetek is szorgalmazták, szerintük ugyanis lehetetlen e nélkül segítséget nyújtani ennek a társadalmi csoportnak. Mellettük az Egyenlő Bánásmód és az Emberi Jogok Bizottsága is támogatta a kutatást.

A testület szerint a szexuális orientáció ismerete éppolyan fontos, mint a faji, a nemi, az életkori, a vallási megoszlás, vagy a fogyatékkal élők számának felmérése.

Becslések szerint a felnőtt lakosság 6 százaléka leszbikus, meleg, vagy biszexuális Nagy-Britanniában. A melegszervezetek szerint folyamatos hátrányt szenvednek, és megkülönböztetetten kezelik őket, mivel velük nem számolnak az egyes politikai programok tervezésekor.

A statisztikai hivatal ennek ellenére az általános népszámlálás során nem kérdez rá a szexuális orientációra. A szakemberek ugyanis vitatják, hogy pontosan mire vonatkozhatna a kérdés: viselkedésre, identitásra, vagy életstílusra. Homoszexuális együttélésre vagy házasságra viszont rákérdeznek a 2011-es felmérés keretében.